Palovaroittimista ja paloturvallisuudesta

Paloturvallisuuteen tulee jokaisessa kodissa kiinnittää huomiota ja huolehtia palovaroittimien toimivuudesta, asianmukaisen sammutusvälineistön käsilläolosta sekä varautumisesta hätätilanteessa toimimiseen.

Kun havaitset jotain poikkeavaa sähkölaitteen toiminnassa, irrota se välittömästi pistorasiasta. Jos sähkölaite syttyy palamaan, toimi nopeasti: katkaise virta, pelasta paikallaolijat ja hälytä apua. Voit myös yrittää sammutusta, mikäli mahdollista. Sammutuspeitteellä saat hillittyä paloa ja lisää aikaa pelastautumiseen.

Pienellä vaivannäöllä voit välttää riskit.
Opettele tuntemaan laitteesi ja reagoi epänormaaliin toimintaan. Mieti ennakkoon miten toimit, jos sähkölaite syttyy palamaan.

Paloturvallisuuden kannalta kodin sähkölaitteista kannattaa huomioida televisiot, pesukone, kiuas, valaisimet, kylmälaitteet, liesi ja uuni, mikroaaltouuni, lämmittimet.

Laitteiden turvallinen käyttö edellyttää, että;
– noudatat käyttöohjeita
– seuraat laitteen kuntoa sekä
– toimitat epänormaalisti käyttäytyvän laitteen huoltoon ennen kuin se vioittuu kohtalokkaasti.
Mieti ennakkoon miten toimit jos palo syttyy!

Palovaroitin antaa varoituksen aikaisessa vaiheessa ja herättää nukkuvat! HUOLEHDI SIIS PALOVAROITTIMEN TOIMIVUUDESTA!
Palovaroitin voi pelastaa henkesi.

Hanki savun haistava palovaroitin. Se tunnistaa savun, hälyttää ja antaa aikaa pelastua. Opeta myös lapset tunnistamaan varoittimen ääni. Neuvo miten varoittimen piipatessa pitää toimia.

Toimiva paikka palovaroittimelle on katto.

Sijoita palovaroitin kattoon, keskelle huonetta tai vuoteen yläpuolelle, mieluiten tilan korkeimpaan kohtaan. Katso, että varoittimen ympärille jää 50 cm vapaata tilaa joka suuntaan. Älä sijoita palovaroitinta keittiöön tai muihin tiloihin, joissa ruuanlaitosta tai muusta työskentelystä syntyvä käry voi aiheuttaa turhia hälytyksiä.
 

Palovaroittimia koskevia määräyksiä:

Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin ja uudisasunnot ja päivähoitolaitokset tulee varustaa sähköverkkoon kytketyllä palovaroittimella.

 

Valtioneuvosto on antanut 29.4. 2009 asetuksen palovaroittimien teknisistä ominaisuuksista. 1.1.2010 jälkeen myytävien palovaroittimien tulee täyttää SFS - EN 14604 palovaroitinstandardin vaatimukset.

Tuotteiden tulee olla CE -merkittyjä palovaroitinstandardissa mainituin tiedoin. Näitä tietoja ovat mm. valmistuspäivämäärä tai eränumero ja valmistajan suosittelema palovaroittimen uusimisajankohta.

Palovaroittimen mukana on toimitettava kirjalliset käyttöohjeet suomen ja ruotsin kielellä. Ohjeissa on oltava tiedot palovaroittimen asianmukaisesta sijoittamisesta, asennuksesta, kunnossapidosta, testauksesta ja hävittämisestä.

 

Palovaroittimen ja muun palonilmaisulaitteen hälytysäänen tulee kuulua asunnon kaikkiin osiin, joissa normaalisti oleskellaan. Näin asukkaille jää aikaa poistua turvallisesti asunnosta.

 

 


Jokaisen sähkönkäyttäjän olisi hyvä miettiä, mitä haittaa sähkökatkos voi juuri hänelle aiheuttaa ja varustautua sen mukaan. Joka kodista pitäisi löytyä ainakin
- taskulamppu
- kynttilöitä ja tulitikkuja
- paristokäyttöinen radio
- paristoja sekä radiota että taskulamppua varten
- varasulakkeita
Nämä pitäisi sijoittaa kotona niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä.

PALVELUMME

Tutustu palvelukuvauksiimme tarkemmin

KYSY TARJOUSTA

Tee tarjouspyyntö kiinteistösi isännöinnistä

OTA YHTEYTTÄ

Kaipaatko lisätietoja? Ota yhteyttä